În cazul lui Gheorghe Nețoiu, instanța a stabilit termenul de judecare a cererii de revizuire a pedepsei în 2 septembrie, în timp ce pentru acțiunea lui Mihai Stoica nu a fost stabilită deocamdată data la care va fi analizată de Tribunalul București.
Potrivit Codului de Procedură Penală, revizuirea hotărârilor judecătorești definitive, cu privire la latura penală, poate fi cerută în mai multe situații. Una dintre acestea se referă la cazul în care s-au descoperit fapte sau împrejurări care nu au fost știute la soluționarea cauzei și care dovedesc netemeinicia hotărârii pronunțate în cauză. De asemenea, revizuirea poate fi solicitată atunci când un înscris care a fost folosit ca temei al hotărârii a fost declarat fals în cursul judecății sau după pronunțarea hotărârii, împrejurare care a influențat soluția pronunțată în cauză.
În plus, revizuirea se poate cere și dacă un membru al completului de judecată, procurorul ori persoana care a efectuat acte de urmărire penală a comis o infracțiune în legătură cu cauza a cărei revizuire se cere, fapt ce a influențat soluția pronunțată.
Codul de procedură penală legiferează și faptul că o astfel de solicitare poate fi înaintată dacă hotărârea s-a întemeiat pe o prevedere legală ce a fost declarată neconstituțională după ce hotărârea a devenit definitivă, în situația în care consecințele încălcării dispoziției constituționale continuă să se producă și nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotărârii pronunțate.
Pe de altă parte, instanța supremă a respins definitiv, în 25 iulie, cererile de recurs în casație înaintate de șapte din cei opt oameni de fotbal condamnați în dosarul transferurilor de jucători.
„Respinge, ca inadmisibile, cererile de recurs în casație formulate de inculpații Popescu Gheorghe, Copos Gheorghe, Stoica Mihai, Borcea Cristian, Becali Ioan, Becali Victor și Nețoiu Gheorghe împotriva deciziei nr. 222 din 04 martie 2014 pronunțată de Curtea de Apel București – Secția a II-a penală. Respinge cererile de suspendare a executării deciziei penale atacate formulate de inculpații Popescu Gheorghe, Nețoiu Gheorghe și Stoica Mihai. Respinge cererea de sesizare a Curții Constituționale formulată de inculpatul Copos Gheorghe, pe care și-a însușit-o și inculpatul Stoica Mihai”, arăta instanța.
Potrivit prevederilor legale, rolul recursului în casație este de a cere Înaltei Curți de Casație și Justiție să stabilească dacă hotărârea atacată este în conformitate cu regulile de drept aplicabile.
Frații Ioan și Victor Becali, Mihai Stoica și Cristian Borcea au mai încercat să anuleze decizia luată de Curtea de Apel București în dosarul transferurilor de jucători, depunând contestații în anulare. În cazul tuturor, însă, solicitările au fost respinse de instanță.
Curtea de Apel București i-a condamnat, în 4 martie, pe Jean Pădureanu la trei ani și patru luni de închisoare, pe George Copos la trei ani și opt luni, pe Mihai Stoica la trei ani și șase luni, pe Cristian Borcea și Ioan Becali la câte șase ani și patru luni, pe Victor Becali la patru ani și opt luni, pe Gheorghe Popescu la trei ani, o lună și zece zile, iar pe Gheorghe Nețoiu la trei ani și patru luni de închisoare cu executare